болка в гърлото при дете

Възпалено гърло при децата – как да се справим по-бързо?

In News by panactiv

Възпаленото гърло при децата е една от най-честите причини за посещение на малките пациенти в лекарския кабинет. Този симптом може да бъде доста неприятен и болезнен за малчуганите. В тази статия ще разберем как се проявява възпаленото гърло при деца и какво може да направим, за да се облекчат неприятните симптоми.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛКИ В ГЪРЛОТО

Възпаленото гърло при децата обикновено е симптом на вирусно възпаление. Смята се, че 70-80% от заболяванията се причиняват от вируси. Тези инфекции се предават лесно в детския колектив, в училище, или в детската градина.

СИМПТОМИ НА ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО ПРИ ДЕЦАТА

Обикновено се проявява предимно с болки в гърлото при преглъщане. Вашето дете може също да изпита симптоми като:

 • Липса на апетит;
 • Лошо настроение/общо неразположение;
 • Хрема;
 • Повишена температура;
 • Дрезгав глас;
 • Сухота и парене в гърлото;
 • Кашлица.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ С ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО ПРИ ДЕТЕ?

Този вид възпаление изисква само симптоматично лечение, чиято цел е облекчаване на симптомите. Какво може да се използва за лечение на възпалено гърло при дете? Какво да дадете на детето си за ефективно и безопасно премахване на симптомите? 

Основно се използват болкоуспокояващи и антипиретици, съдържащи ибупрофен, или парацетамол. При лечението на болно гърло се използват и лекарства с антисептично и противовъзпалително действие под формата на спрейове, сиропи, или таблетки за смучене в зависимост от възрастта на детето.

Много е важно на децата да се дават специално предназначени за тях и съобразени с възрастта им медицински препарати. Преди да използвате лекарства за гърло за деца без рецепта , най-добре е да се консултирате с лекар или фармацевт. 

ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА БОЛНО ГЪРЛО ПРИ ДЕЦА

В допълнение към лечението, съществуват някои домашни средства, които могат да помогнат на вашето дете да се почувства по-добре. Ето няколко съвета:

 1. Хидратация – на първо място трябва да се уверите, че лигавиците са добре хидратирани като давате на детето необходимото количество течности. Наблегнете на вода, чай или супа. Топлите, но не горещи напитки могат да помогнат при облекчаване на болката.
 2. Продукти за облекчаване на симптомите – можете да използвате специални билкови продукти за облекчаване на симптомите, предназначени за деца. Винаги се консултирайте с лекар или аптекар преди да ги приложите.
 3. Стайна влажност – използвайте овлажител за въздух в стаята на детето, особено през студените месеци. Влажния въздух може да помогне при облекчаването на сухотата и болката в гърлото. Оптималната влажност в детската стая е 40%.
 4. Гаргара – ако детето е достатъчно голямо може да му направите отвара от лайка, или смрадлика, с която да прави гаргара няколко пъти на ден.
 5. Почивка – не на последно място, осигурете достатъчно добра почивка за детето. По този начин тялото му ще има повече сила за борба с инфекцията.

Не забравяйте, че ако симптомите не отшумят в рамките на няколко дни, или станат по-тежки, трябва незабавно да заведете детето си на лекар.

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет.