запушен нос при дете

Запушен нос при деца – какво да правим?

In News by panactivLeave a Comment

Запушен нос при децата – особено при най-малките може да затрудни свободното дишане. Как да помогнем на нашите съкровища?

ДЕТЕТО ИМА ЗАПУШЕН НОС

Хремата и често свързаният с нея запушен нос са неприятен проблем за всички – деца и възрастни. Затруднява свободното дишане, което е особено неприятно. Възрастният обаче може лесно да разпознае това състояние, докато при най-малките понякога не е лесно да го забележите веднага.

Какви са симптомите на запушен нос при дете ? Често, когато има хрема, която изтича, но понякога тя не изтича, а се натрупва вътре, запушвайки малкото носле.

Симптомите могат да бъдат:

 • дишане през устата;
 • затруднено хранене/отказ от храна;
 • насълзени очи;
 • при деца, които вече говорят – гласът може да се промени;
 • раздразнителност.

Най-опасен е запушеният нос при бебе , което все още не може да сигнализира за проблема, а напълно запушеният нос може да доведе до сериозни затруднения в дишането, особено по време на сън. Ето защо наблюдението на проходимостта на дихателните пътища при кърмачетата е важна задача за родителите и в случай на такава, те трябва незабавно да се консултират с лекар.

За съжаление, хремата често се появява при най-малките пациенти. Това е така, защото техният имунитет все още не е напълно развит и не се справя добре с бактериите и вирусите.

СЪВЕТИ ПРИ ЗАПУШЕН НОС

И така, какви са ефективните начини за справяне със запушен нос при дете? На първо място, трябва да се отървете от възможно най-много секрет. 

За децата, които все още не могат да го почистват сами, можете да използвате:

 • орален аспиратор – специално устройство за извличане на секрет от носа на кърмачета и новородени;
 • круша – това е специална помпа за премахване на секрети с помощта на отрицателно налягане (все пак използването на крушката трябва да бъде много внимателно, за да не преместите секретите по-дълбоко, вместо да ги евакуирате от носа).

Какво можете да направите при запушен нос при дете, когато секретът е гъст и трудно се отделя? Първо, не трябва да правите нищо насила, защото това може да доведе до усложнения. Когато секретите останат в носните проходи, опитайте се да ги разредите. Основния начин е чрез промивки с морска вода няколко пъти на ден за по-лесно почистване и разреждане на гъстия секрет.

Един от ефективните начини е използването на пластири при запушен нос или мехлеми. Пластирите са много удобни за използване – просто отстранете защитния слой от пластира и го залепете директно върху дрехите на нивото на гърдите. Пластирът е напоен с етерични масла, които при освобождаване почистват носа и по този начин:

 • улесняват дишането;
 • подпомагат отпушването на носа.

Качествените пластири за деца изпълняват функцията си дори за няколко часа, което ги прави идеални за използване през нощта. Пластирът, залепен върху пижамката, отделя масла през цялата нощ, поддържайки спокойния сън на вашето бебе. Мехлемите работят на същия принцип, но се нанасят на кожата.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕТЕТО В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

 • Много родители при симптоми на хрема не притесняват да извеждат детето навън. Истината е, че разходките са много полезни, особено когато са на чист въздух. Ако детето е в добро общо състояние и времето позволява (няма силен вятър, дъжд или мъгла) разходката ще се отрази благоприятно на дихателните пътища.
 • Също така е много важно проветряването на стаите. Добрата вентилация е от полза, когато става дума за улесняване на дишането. Освен това помага да се отървем от патогенните микроорганизми и алергени вкъщи.
 • Освен разходките на чист въздух и редовното проветряване е добре да осигурим подходяща влажност в стаята на детето. Оптималния вариант е 40% влажност в стаята.
 • Друг начин да облекчим запушения нос е да правим инхалации на детето. Инхалациите с физиологичен разтвор могат да помогнат да се разреди секрета и нослето да се почисти по-лесно.

По време на настинка трябва да запомните и правилната хидратация на тялото, без която е много трудно да се разредят останалите секрети. По-големите деца трябва да получават вода редовно, а новородените и кърмачетата трябва да се слагат на гърдата по-често.

Единствената цел на тази статия е да образова и повиши знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.

Leave a Comment