Температура при деца

Насоки при висока температура при децата

In За детето by panactivLeave a Comment

Децата и високата температура

Всеки родител преминава през борба с високата температура при децата. Особено по-малките деца много често и сякаш изневиделица вдигат бързо температура, понякога доста висока, след това тя нерядко и така бързо си отива. Причините за температурата невинаги стават ясни, защото може да са много – ваксини, никнещи зъби при най-малките, започваща вирусна инфекция, знак за влошаващо се вирусно заболяване и др. Затова при най-малките деца лекарите съветват да не се предприемат мерки за сваляне на температурата, когато тя е до 38-38,5 градуса по Целзий.

Преди всичко преди да предприемете каквото и да било действие, трябва да се свържете с педиатъра на вашето дете и максимално коректно да му обясните симптомите. Даването на температуропонижаващи лекарства (антипиретици) не бива да се случва без консултация с педиатър, защото има състояния, при които вземането им не се препоръчва.

Какво да правим, ако детето вдигне температура?

  • Задължително при висока температура при децата трябва да се дава много вода. Иначе децата, особено най-малките, бързо се обезводняват и ситуацията може да стане и много критична. Не давайте подсладени напитки, защото те не помагат. Наблюдавайте за съпътстващи симптоми. Ако има и силна диария и повръщане например, можете да помислите и за рехидратиращи средства от аптеката. Такива вече се предлагат под различна форма, включително и направени на дози като сашета, които само се разтварят във вода.
  • Слушайте детето си и, ако то не желае да яде, то не му бутайте насила храна. Организмът сам дава сигнали, когато е болен, че има нужда от разтоварване, така че да се стимулират възстановителните му сили и да се бори със заболяването. Опасната практика, която обаче демонстрират някои родители, да не дават нито вода, нито храна на малки деца за период от 24 и повече часа, може да има много сериозни последици за детето. Проблемът е не толкова в липсата на хранене, а в лишаването от вода, което може да се превърне и в животозастрашаващо състояние.
  • Изпитано средство за понижаване на температурата е поставянето на различни видове компреси. Често се ползват уникалните антисептични и лечителни свойства на чистия ябълков оцет, като се напояват компреси и се поставят на челото и на краката на малкия пациент. Чудесни резултати дават и студените компреси, поставени на сгъвките зад коляното, под мишниците, слабините и шията.
  • Обуването на напоени със студена вода мокри чорапи също помага. Някои родители използват и по-екстремни практики при висока температура, като събличат детето голо и го увиват в изстуден мокър чаршаф. Последното обаче не е препоръчително, не само за деца, защото могат да се получат шокови състояния от разликата в температурата на тялото и тази на чаршафа. Използването на алкохолни средства при децата, дори за външно приложение, не е препоръчително, защото алкохолът се абсорбира през кожата.
  • При висока температура не трябва също така да завивате детето с одеяла или да го навличате с дрехи, защото това допълнително утежнява ситуацията.

При всички случаи трябва да се внимава и да се има предвид конкретното състояние. Съществуват и различни средства от народната медицина, хомеопатични препарати и билки, които също се ползват с успех при лечението на висока температура.

Ако изберете да давате антипиретик на детето не забравяйте, че трябва да се консултирате с личният лекар на детето, за да се уверите, че избирате най-подходящия продукт и доза спрямо възрастта и теглото на детето. Също така следвайте указанията на опаковката и не превишавайте препоръчителната доза.

На пазара има голямо разнообразие на подобни продукти. Един от тях е Панактив сироп създаден за деца от 3 месечна възраст. Той е с чудесен вкус на ягода, без горчив послевкус. Панактив сироп може да се използва за дълготрайно употреба, тъй като срока му на годност е 6 месеца след отваряне. Безопасен е за употреба, тъй като има специална капачка, която прави отварянето от деца невъзможно.

Leave a Comment