алергия от храна при дете

Хранителните алергии при малки деца

In За детето by panactivLeave a Comment

Възможно ли е малкото дете да страда от хранителна алергия?

Възможно е, макар рядко да се среща. Знаейки как действат алергиите, ще можете да разпознаете ранните симптоми. Важно е също да се знае какво трябва да се предприеме при появата на алергична реакция при малкото дете.

Какво ще се случи, ако детето прояви алергична реакция към храна?
Ако детето ви е алергично към някоя храна, тялото му третира тази храна като нашественик и започва да произвежда антитела IgE (имуноглобулини). Ако отново се поеме тази храна, антителата сигнализират на имунната система и в организма се отделя субстанция, наречена хистамин, която предпазва организма по специфичен начин. Симптомите обикновено се проявяват в рамките на няколко минути до два часа след поглъщането на определения хранителен протеин, въпреки че при някои случаи на хранителни алергии са налице хронични стомашночревни симптоми. Реакцията може да е лека или тежка.

При много деца алергичната реакция към храна предизвиква хронична екзема. Тези сухи, люспести места по кожата обикновено излизат по лицето, капачките на колената и лактите.

Други възможни симптоми са обриви или подуване, сълзене на очите, течащ нос или затруднено дишане. Понякога симптомите са стомашно-чревни – повръщане или диария. Ако при детето ви се проявяват тежки алергични реакции, знайте, че те могат да са животозастрашаващи.

Важно е да знаете, че малкото дете може да прояви алергична реакция дори и към храна, която е яло по-рано и не е имало проблем с нея. Ако организма на детето е склонен да развие алергия към яйца, е възможно при първото ядене да не прояви алергична реакция, но в крайна сметка симпотимите ще се появят.

Към кои храни може да е алергично детето?

Детето може да е алергично към всяка храна, но съществуват осем вида храни, които са отговорни в 90% от случаите за алергичните реакции.

Това са:

  • Яйца;
  • Мляко;
  • Фъстъци;
  • Пшеница;
  • Соя;
  • Ядки (орехи, бразилски орех, кашу);
  • Риба (риба-тон, сьомга, треска);
  • Ракообразни (омари, скариди, морки раци).

Какво да предприемем, ако детето ни прояви алергична реакция?

Ако детето започне да се затруднява да диша, подува му се лицето или устните, повръща много или има диария, незабавно се свържете с лекар или извикайте бърза помощ.

Ако в рамките на два часа след приемане на определена храна, детето проявява симптоми, поговорете за това с личния лекар. Той ще ви насочи към педиатър-алерголог, който да направи изследвания на детето. Изследванията ще покажат коя храна или храни причиняват проблема и дали тези симптоми са част от имунна реакция (симптом на алергия) или са знак, че детето не може да усвои храната (хранителна непоносимост).

Знаейки, че детето ви е проявило алергична реакция към храна, ще искате да сте подготвени при всеки следващ случай. Дори и първата реакция да е била лека, е възможно последващите да са тежки. Затова е добре да се посъветвате с лекар как да действате при случай на алергична реакция.

Лекарят може да ви препоръча да носите със себе си епинефрин за инжектиране и да ви обясни как да го ползвате при алергична реакция.

Предават ли се по наследство алергиите?

Детето може да има склонност към проявяване на алергии по наследствен път, но не е задължително да се е предала точно определена алергия. Ако например вие страдате от сенна хрема, алергия към домашни животни или хранителна алергия, детето ви има 50% шанс да развие някаква алергия, но не е задължително тя да е същата като вашата. Тази вероятност се увеличава на 75%, ако и двамата родители страдат от алергия.

Ще преодолее ли детето алергията?

Възможно е. Около 85% от децата се справят с алергиите към мляко, яйца, соя и пшеница, докато тръгнат на училище. Алергиите към фъстъци, ядки, риба и ракообразни са по-трудно преодолими и е вероятно да останат за цял живот. Но дори и при тях, при около 20% от децата под две години с алергия към фъстъци, се наблюдава преодоляване, докато тръгнат на училище.

Какво представлява хранителната непоносимост и по какво се различава от хранителната алергия?

Доста голяма част от хората имат проблеми при поемане на дадени храни. Повечето от тези проблеми обаче не се дължат на алергии. Най-често това се дължи на непоносимост към дадени храни.

Непоносимостта към храни не се дължи на имунната система. Ако детето ви проявява непоносимост към храна, значи то има проблеми със смилането на дадена конкретна храна. Ще разберете, че това е така, ако всеки път, щом то яде или пие дадена храна, проявява определени симптоми на неразположение като газове, отоци или диария.

Какво трябва да направите, ако смятате, че детето ви може да има хранителна алергия?

Разговаряйте с личния лекар. Той може да предложи да водите хранителен дневник, за да идентифицирате причината за неразположението или да ви насочи към алерголог или педиатър гастроентеролог.

Алергологът ще използва серия от много подробни въпроси, за да се запознае със симптомите, които проявява детето. Ще бъде направен кожен или кръвен тест за алергии, за да разбере дали причината за симптомите е реакция на имунната система.

Ако кръвният тест покаже, че детето ви има IgE антитела към дадена храна, има голяма възможност, то да има алергия към тази конкретна храна. Ако тестовете са отрицателни, е малко вероятно симптомите, които проявява детето, да се дължат на алергия, въпреки че може да се дължат на хранителна непоносимост.

След това може да се наложи да се обърнете към гастроентеролог, който да уточни по-прецизно причините за непоносимостта или да изследва наличието на други причини за симптомите на детето ви.

Могат ли да бъдат излекувани хранителните алергии?
Няма лекарства, които лекуват или предотвратяват алергичните реакции към храни. Инжекциите, използвани при сенна хрема не вършат работа при хранителни алергии. За да се предотвратят алергичните реакции, най-важно е строго да се избягва приемането на храната, към която е алергично детето.

Избягването на дадена храна често е по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Конкретната храна, която избягваме, може да се появи на невероятни места и понякога дори и най-малкото количество от нея може да предизвика тежки реакции. В повечето случаи хората, получаващи тежки алергични реакции, са яли храни, за които са смятали, че са напълно безвредни. Ще се наложи да станете изключително бдителни относно това какво пише на етикетите на храните, да знаете кои съставки трябва да се избягват, да разпитвате подробно в ресторанта какво съдържат ястията.

Ако на детето ви бъде поставена диагноза хранителна алергия, ще трябва да научите всичко, което можете за нея, включително точно кои храни да се избягват, как да се разчита информацията на етикетите, как да се разпознават ранните симптоми на алергична реакция. Помолете лекаря на детето да разработите план за действие при алергична реакция у детето. Трябва винаги да имате епинефрин под ръка и да знаете как да го използвате.

И още нещо много важно – уверете се, че хората, грижещи се за детето – детегледачка, роднина или служители в яслата или детската градина, знаят за алергията, знаят какви храни трябва да се избягват и как да действат в случай на алергична реакция.

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.

Leave a Comment