Температура при бебе

Сваляне на висока температура при децата

In За детето by panactiv0 Comments

Всеки родител преминава през борба с високата температура при децата. Особено по-малките деца много често и сякаш изневиделица вдигат бързо температура, понякога доста висока, след това тя нерядко и така бързо си отива. Причините за температурата невинаги стават ясни, защото може да са много – ваксини, никнещи зъби при най-малките, започваща вирусна инфекция, знак за влошаващо се вирусно заболяване и др. Затова при най-малките деца лекарите съветват да не се предприемат мерки за сваляне на температурата, когато тя е до 38-38,5 градуса по Целзий.

Преди всичко преди да предприемете каквото и да било действие, трябва да се свържете с педиатъра на вашето дете и максимално коректно да му обясните симптомите. Даването на температуропонижаващи лекарства (антипиретици) не бива да се случва без консултация с педиатър, защото има състояния, при които вземането им не се препоръчва.

Задължително при висока температура при децата трябва да се дава много вода. Иначе децата, особено най-малките, бързо се обезводняват и ситуацията може да стане и много критична. Не давайте подсладени напитки, защото те не помагат. Наблюдавайте за съпътстващи симптоми. Ако има и силна диария и повръщане например, можете да помислите и за рехидратиращи средства от аптеката. Такива вече се предлагат под различна форма, включително и направени на дози като сашета, които само се разтварят във вода.
Слушайте детето си и, ако то не желае да яде, то не му бутайте насила храна. Организмът сам дава сигнали, когато е болен, че има нужда от разтоварване, така че да се стимулират възстановителните му сили и да се бори със заболяването. Опасната практика, която обаче демонстрират някои родители, да не дават нито вода, нито храна на малки деца за период от 24 и повече часа, може да има много сериозни последици за детето. Проблемът е не толкова в липсата на хранене, а в лишаването от вода, което може да се превърне и в животозастрашаващо състояние.

Изпитано средство за понижаване на температурата е поставянето на различни видове компреси. Често се ползват уникалните антисептични и лечителни свойства на чистия ябълков оцет, като се напояват компреси и се поставят на челото и на краката на малкия пациент. Чудесни резултати дават и студените компреси, поставени на сгъвките зад коляното, под мишниците, слабините и шията.

Обуването на напоени със студена вода мокри чорапи също помага. Някои родители използват и по-екстремни практики при висока температура, като събличат детето голо и го увиват в изстуден мокър чаршаф. Последното обаче не е препоръчително, не само за деца, защото могат да се получат шокови състояния от разликата в температурата на тялото и тази на чаршафа. Използването на алкохолни средства при децата, дори за външно приложение, не е препоръчително, защото алкохолът се абсорбира през кожата. При висока температура не трябва също така да завивате детето с одеяла или да го навличате с дрехи, защото това допълнително утежнява ситуацията.
При всички случаи трябва да се внимава и да се има предвид конкретното състояние. Съществуват и различни средства от народната медицина, хомеопатични препарати и билки, които също се ползват с успех при лечението на висока температура.

Leave a Comment