Главоболие и мигрена

Мигрена и главоболие

In За детето by panactiv0 Comments

Мигрена

Много от нас, при чести пристъпи на главоболие си задават въпроса „Каква е причината?”. Първосигнално реагираме с „Мигрена”. Какво всъщност знаем за това заболяване и предразположени ли сме към него?

Мигрената представлява тежко главоболие, с продължителност на болката от 4 до 72 часа. Обикновено болката е пулсираща, засяга половината част от главата и е съпроводена с гадене, повръщане, чувствителност към звуци и ярка светлина. Среща се при жените три пъти по-често от колкото при мъжете.

При около 30% от страдащите от мигрена, часове преди главоболието се наблюдава фаза на аурата. Това са различни визуални или звукови нарушения, като проблеми със зрението, поява на светкавици, линии, халюцинации или шумове в ушите.

При този процент от заболели диагностиката е улеснена, при останалите 70% не е така, за това и често тези болки остават без диагноза.

Други симптоми за мигрена са понижено настроение, депресия, запек, диария, често уриниране и още много други. Симптомите са най-различни и това прави диагностицирането особено трудно. И все пак, ако имате повече от пет пристъпа, с продължителност между 4 часа и 3 дни, консултацията със специалист невролог е задължителна.

За ефективността от лечението на мигрената може да се спори. Обикновено пациентите са недоволни, а лекарите щастливи, ако са намалили болките на 50%.

За това, най-добрият вариант е да направим, каквото можем, за да ни подмине това заболяване. Здравословният начин на живот е ключов фактор в това отношение. Препоръчва се спорт, който освен, че тренира тялото, носи наслада и на духа. Добре балансираната диета е задължителна, както и дългите разходки на открито. И всичкото това, направено с нагласата, че го правим за себе си, защото се обичаме и заслужаваме да бъдем здрави и щастливи.

Leave a Comment