астма

Астма при децата

In За детето by panactiv0 Comments

Какво представлява астмата?

Все по-често разбирам за деца, болни от астма. След кратко проучване разбрах, че и доста от възрастната част на населението страда от това заболяване.

Най-общо казано, астмата е хронично възпаление на разклоненията на двата главни бронхи. Това възпаление обикновено се дължи на някакъв вид алергия. Най-често към домашен прах, полени, спори, химически вещества. Съществува и не алергична астма, причинена от физическо или психическо усилие, инфекция и др.

Симптомите на астмата са задушаващи пристъпи с невъзможност или трудно поемане на въздух, „свирене в гърдите”, „суха кашлица”.

Особено опасни за болните от астма са астматичните пристъпи. Те се появяват внезапно, често нощем и представляват затруднено до мъчително дишане. Тяхното овладяване е трудно и за съжаление не винаги е възможно.

За лечение на астмата, причинена на алергична основа, най-добрият вариант е изолирането на алергена. Когато болният няма контакт с дразнителя, неговият проблем изчезва. Често болните от астма са алергични към повече от едно нещо и това затруднява лечението. За това е необходима намесата на специалист алерголог, с чиято помощ да се установи причинителя. Ако не може да се установи причинителят, обикновено се взимат медикаменти, потискащи алергичните симптоми.

Добри резултати дава така нареченото климатолечение. Доста от заболелите се повлияват положително след престой в Сандански, Петрич, изобщо региона на южна България. Резултатите от климатолечението в морските ни курорти са доста противоречиви. За част от астматиците, това е добър вариант за овладяване на болестта, за други точно обратното – те получават тежки пристъпи.

Аерозолът или инхалаторът, също са част от лечението на астмата. Обикновено те представляват спрейове, чието съдържание попада директно в белите дробове и започва да действа бързо.

Като цяло животът на астматика е съпроводен със страха от пристъпа и неговата сила. За щастие добрата информираност и правилното лечение дават чудесни резултати и ни дават доза спокойствие и сигурност.

Leave a Comment